top of page

Beer Book och Golden Hour - Colm Kiernan arbetar i en berättande dikt tradition där en scen etableras, nyanseras och sedan vrids till i slutet.

...Under 2023 kom Colm Kiernan, till vardags mastermind bakom kulturföreningen Kultivera i Tranås, ut med två böcker: Beer Book på CHAP/ Iconau Press och den spansk/engelska Hora dorada/Golden Hour på Al Faro Ediciones. Bara enstaka dikter är desamma i de två böckerna vilket förklaras med att den spansk/engelska boken varit redo för publicering sedan 2019 men att utgivningen försenats av pandemin.


Beer Book har ett elegant omslag med just en ölburk där informationstexten bytts ut mot en baksidestext. Tanken med bokens form är att den ska finnas tillgänglig på exempelvis pubar och att pubbesökare ska kunna ta upp den och läsa någon av dikterna för att sedan lägga tillbaka den. Boken är också behändig att köra ner i fickan. Poesin fungerar ungefär på samma sätt, tanken är inte att göra verkligheten komplex, snarare finns ett tydligt humoristiskt eller finurligt anslag som ibland skruvar sig ner i djupare betydelselager. I den avslutande ”Raki poem” skriver Kiernan: ”I had to choose between cleaning and hummus / so I poured myself a raki”.


Även om längden inte är symptomatisk är strukturen det. Dikterna i de två samlingarna skiftar i längd, ofta är de en sida, ibland når de flera sidor och vid enstaka tillfällen bara några rader. Colm Kiernan arbetar i en berättande dikt tradition där en scen etableras, nyanseras och sedan vrids till i slutet. Men i allt väsentligt är det berättande dikt som har ett framskrivet ärende. Innehållsligt arbetar Colm Kiernan med vardagen, vilken i textvärlden främst innehåller romantik, alkohol och natur. Det speciella med dikterna är förhållningssättet till ämnena, poetens temperament. Vare sig dikten är rytmiserad eller inte, finns där en tydlig röst som är konsekvent genom de två böckerna. I dikten ”What!”, där poeten försöker ringa in kärlekens väsen, inleder han med: ”with my peanut salty fingers / I destroy a book of love / intimacy relationship love”, reflekterar över den förlorade kärleken vilken generaliseras till oss alla och avslutar dikten med ett konstaterande och en tvårading: ”dissappointed that love makes not much sense // our longing not altered/we still love the promise”....


- Peter Nyberg Mollung


Du kan läsa hela kritiken här, Brödtext


If you would like a copy of one of the books

you can just send a message with your address to

or you can also buy it here at

13 views

Comments


bottom of page